Trafik Polisi İzin Vermeden Kaza Yerinden Ayrılma Cezası
Karayolları trafik kanunun 81/3 maddesi trafik polisi izin vermeden kaza yerinden ayrılma cezası olarak tanımlanmaktadır. Başka bir ifadeyle hurdaya çıkarılan aracın işlemlerini yapmama halinde 81/3 trafik cezası yazılır.
Kısaca 81/3: trafik polisi izin vermeden kaza yerinden ayrılma cezası denir.
Bu yazımızda sizlere 81/3 nedir? 81/3 trafik cezasına nasıl itiraz edilir? 81/3 trafik cezası ne kadar? 81/3 itiraz dilekçesi örneği paylaşacağız.
Örnek trafik polisi izin vermeden kaza yerinden ayrılma cezası itiraz dilekçesi indirmek için yazımızın alt kısımda bulunan yorum bölümüne 81/3 ile ilgili itiraz talebinizi belirtin ücretiz olarak gönderim sağlanacaktır.
İçindekiler
81/3 Trafik Ceza Maddesi Nedir?
Yukarıda özetle trafik polisi izin vermeden kaza yerinden ayrılma cezası olduğundan bahsetmiştik. 2918 sayılı karayolları trafik kanunun da bulunan 81. Maddesinde bu kural düzenlenmiştir.
Nitekim Trafik kazalarına karışanlar ile ilgili kurallar olarak düzenlenen kurallar içerisinde tam açıklamasını merak ederseniz;
- Yaralanmalı veya ölümlü kazalar ile anlaşma hali dışında maddi hasarlı trafik kazalarında zabıtadan izin alınmadan olay yerinden ayrılmak,
- 81/3 sadece bir ihlal maddesidir yüzde olarak kusurlu sayılmaz
Şeklinde tanımlanmıştır.
Trafik Polisi İzin Vermeden Kaza Yerinden Ayrılma Cezası Ne Kadar?
Son dönemde sosyal medya da çok fazla maniple edilen bir konu olduğunu başta söylemekte fayda var. 81/3 ceza maddesine yılda bir kez zam yapıldığını unutmayın.
2020 yılında trafik polisi izin vermeden kaza yerinden ayrılma cezası 598 Türk Lirasıdır. Ancak ceza size yazıldıktan sonra on beş gün içerisinde öderseniz trafik polisi izin vermeden kaza yerinden ayrılma cezasını 448,5 Türk Lirası olarak ödeyebileceğinizi unutmayın.
Detaylı bilgi için 81/3 trafik cezası detaylı inceleme yazımızı okuyabilirsiniz.
Trafik Polisi İzin Vermeden Kaza Yerinden Ayrılma Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?
Klişe bir söz olacak ancak 81/3 trafik cezasını iptal etmeye sulh ceza hâkimliği yetkilidir. Tek yapmanız gereken trafik polisi izin vermeden kaza yerinden ayrılma cezası ihlaline karşılık itiraz dilekçesi yazmanız olacaktır.
- Ceza tutanağı
- Ehliyet veya Kimlik Fotokopisi
Gibi resmi bir kaç evrak eklemeniz gerekmektedir.
Aslında itiraz etmek kolay önemli olan 81/3 ceza maddesinin sulh ceza hâkimliği tarafından iptal edilip edilmeyeceğidir. Elbette iyi bir dilekçe sizin başvurunuzu güçlendirecektir. Ancak kanunen böyle bir ihlal yapmadığını kanıtlamanız gerekiyor.
trafik polisi izin vermeden kaza yerinden ayrılma cezasına itiraz dilekçesi nasıl yazılır dediğiniz duyar gibiyiz. Hızlıca geçelim.
Trafik Polisi İzin Vermeden Kaza Yerinden Ayrılma Cezasına İtiraz Dilekçesi
Genel olarak sulh ceza hâkimlikleri trafik polisi izin vermeden kaza yerinden ayrılma cezasını iptal etmek için başvurucunun “trafik polisi izin vermeden kaza yerinden ayrılma” gibi bir ihlal yapıp yapmadığını kontrol ederler. Dolayısıyla sadece dilekçe yeterli değildir.
81/3 kanunu ve diğer trafik cezaları da aynı şekilde değerlendirilir. Yazımızın başında da söylediğimiz gibi yorum kısmından talebinizi iletin yazı içi başlık itiraz dilekçesi örneğini size mail olarak göndereceğiz.
- Araç Değer Kaybı Başvurusu
- Kusur Oranı İtirazı
- Ayıplı Araç Onarımı
- Araç Pert Bedeli İtirazı
Hizmetlerimiz için bizlere bir tıkla ulaşabilirsiniz.