Rentek Manevrası Ne Demek?
Rentek manevrası kaza anlarında uygulanan yöntemdir. Kaza geçirmiş olan kişi tehlike altında ise, araçta sıkışmış bir durumda ise bu uygulama kullanılır. Kaza anlarında, yangın olduğu zamanlarda, solunum durması gibi kaza yerlerinde bu uygulamayı yalnızca bilen ve bu alanda eğitim almış olan kişiler kullanmalı. Kaza olan ortam dikkatli bir şekilde seri olacak bir halde değerlendirilir. Kazazede ve kendisini güvenli bir ortamda bulundurması gerekir. Çevrenin güvenli olmasına dikkat edilir. Hasta ya da yaralının omuzuna hafif bir şekilde dokunularak bilinç kontrolü yapılır. Hastaya iyi olup olunmadığı sorulur. Çevrede birileri bulunuyorsa 112’yi aramaları istenir, kimse yoksa kişi kendisi 112’yi aramalıdır.
İçindekiler
Hasta Yaralının Solunumu
Hasta yaralının solunumu oldukça önemlidir. Hasta ya da yaralının solunumu kontrol edilir. Göğüs hareketlerinin takibi yapılır. Eğer solunun gözükmüyor ise, hasta yaralı araç için de ise ayakları kontrol edilir, pedalların altında ise çıkarılır ve emniyet kemeri açıldıktan sonra hasta dışarıya çıkarılır. Hasta ya da yaralıya yan taraftan yaklaşılır. Bir el ile hastanın kolu tutulurken bir el ile de hastanın çenesi tutulur. Bu şekilde boynu hafifçe kontrol edilir. Baş, boyun ve gövde hizası bozulmadan hasta araçtan dışarıya çıkarılır. Hasta ya da yaralı yavaş bir hareketle yere ya da sedyeye yerleştirilir.
- İlginizi Çekebilir: İlk Yardım Sertifikası Ne İşe Yarar?
Sürükleme Yöntemi Nedir?
Sürükleme yöntemi son derece faydalı olan bir yöntemdir. Bilhassa iri yarı büyük fiziklere sahip olan kişilerin taşınması zor olduğu için bu hastalar sürüklenerek taşınmalıdır. İlk yardımcının gücü ve fiziksel yapısı da göz önüne alınarak hasta mümkün ise battaniye ile taşınmalıdır. Sürüklenme yöntemleri de şu şekilde sıralanabilir; koltuk altından sürüklenme yöntemi ile hasta sürüklenebildiği gibi ayaklardan tutularak da hasta sürüklenebilir. Bu esnada hastaya dikkat edilmesi gerekiliyor. Hasta da büyük oranda yara bulunuyorsa direkt olarak 112 aranmalıdır. Başında ya da boynunda kırık olduğundan şüphe duyuluyor ise hasta yerinden oynatılmamalıdır. Hastanın ilk önce bilinci kontrol edilmelidir. Solunum olup olmadığına bakılması gerekir. Göğüs hareketleri takip edilerek ya da bir parmak burun önüne koyularak bu işlem yapılabilir.
Kısa Mesafede Sürekli Olarak Taşıma Teknikleri Nelerdir?
Kucakta taşıma yaygın bir şekilde yapılan bir harekettir. Genellikle küçük çocuklar ve bilinci yerinde olan kilosu müsait insanlar kucakta taşınabiliyor. Bir el yardımı ile yaralının bacak altından tutularak destek alınır. Diğer bir el ile de hastanın ya da yaralının gövdesinin ağırlığı yüklenerek hasta kucakta taşınır. Yaralıya ilk yardımcının boynundan destek alınması söylenebilir. Hasta ya da yaralı kendini bu şekilde daha çok güvende hisseder. Bu şekilde bütün ağırlık dizlere verilerek hasta yerden ya da bulunduğu konumdan çıkarılır. Daha güvenli bir ortama götürüldükten sonra hemen 112 aranır.
- İlginizi Çekebilir: Ekskavatör Operatörü Belgesi
Sedye ile Taşıma Teknikleri Nelerdir?
Sedye ile taşıma teknikleri sayesinde hastalar daha rahat bir şekilde taşınır. Hasta ya da yaralı çarşaf ya da battaniye ile taşınabilir. Hastanın düşmesini engellemek amacı ile hasta sedyeye sabitlenir. Bu şekilde hasta daha güvende olur. Başı gidiş yönüne doğru koyulmalıdır. Sedye mutlaka yatak konumda tutulmalıdır. Güçlü olan ilk yardımcı hasta ya da yaralının baş tarafında durmalıdır. Bu taraf daha ağır olduğu için güçlü biri tarafından taşınmalıdır. Sedye 4 kişi tarafından taşınmalı bu şekilde ağırlık homojen bir şekilde yayılır ve ilk yardımcılar hastayı taşırken zorluk çekmez. Ön tarafta bulunanlar olası herhangi bir engeli söylemeleri gerekir.