Trafik Levhaları ve Anlamları

Yol Ver Levhası TT-1

Yol Ver Levhası TT-1
Trafik Tanzim İşaretleri

Yol Ver Levhası, ana yol-tali yol kavşaklarında, tali yoldan kavşağa yaklaşmakta olan sürücülerin gerekmediği durumlarda kavşakta durmaksızın, ana yolda seyretmekte olan araçlara yol vermesi gerektiğini belirtir.

Yol Ver Levhası Nereye Konulur ?

Konum: Yol Ver Levhasının normal montaj yeri kavşak girişinde, varsa yaya geçidinden önceki yol ver çizgisinin bulunduğu yerdir.

Yol Ver Levhası, kavşağa 25 metreden daha uzak bir yere konulmaması gerekir.

Yol Ver Levhası Nerede Kullanılır ?

Yol Ver İşaret Levhasının Kullanılacağı Durumlar:

Motorlu araçlardan soldakinin sağdaki araçlara ilk geçiş hakkını vermesi gerektiği genel kuralının işe yaramayacağı, fakat yaklaşmakta olan başka bir taşıt yoksa DUR komutunun gerekli olmadığı kavşaktaki tali yol üzerinde,

Ana yolla kavşak teşkil eden, ancak trafiğin durmasını gerektirmeyecek derecede görüşün açık olduğu tali yollarda,

Bir otoyol ve ekspres yola giriş rampası üzerinde,

Yeterli hızlanma şeritlerinin bulunmadığı ekspres ve otoyol girişlerinde,

Sağa dönüşleri bir ada ile korunmuş olan kavşaklarda sağa dönen trafiğin ana yola dahil olmasından önce, (yeterli hızlanma şeridi yoksa)

Mühendislik etütlerinin bir yol ver işaretinin kullanılmasının gerekli olduğunu gösterdiği diğer herhangi bir durumda.

Yol Ver Levhasının patikalar ya da ana yola çıkan toprak yollar üzerinde kullanılmasına gerek yoktur. Zira bu tür patika ve toprak yollar üzerinde bulunan yol kullanıcılarının her zaman için ana yol üzerindeki taşıtlara yol vermesi gerekir.

Yol Ver Levhası aynı zamanda ilerideki kavşakta yol vermenin gerekli olacağına dair ön uyarı levhası olarak da kullanılabilir.

Bu gibi hallerde, Yol Ver levhası üzerine, erken uyarı noktası ile kavşak arasındaki mesafeyi belirten ilave bir panel (PL-2) konulması gerekir.

Yol Ver Levhası Ön Uyarılı Olarak Nasıl Kullanılır ?

Yol Ver İşaret Levhasının Ön Uyarılı Olarak Kullanılacağı Durumlar:

80 km / saat ‘in altındaki bir hız sınırında Yol Ver işaret levhasına olan görüş uzaklığı 150 metreden daha az olduğunda,

80 km / saat’ in üzerindeki bir hız sınırında Yol Ver işaret levhasına olan görüş uzaklığı 200 metreden daha az olduğunda,

Yol Ver işaret levhasının vurgulanması gerektiğine kanaat getirilen diğer durumlarda.

Yol Ver Levhası Yolun Solunda Kullanılır mı?

Yol Ver İşaret Levhasının Yolun Solun da Kullanılması Gereken Durumlar:

Kaplama aynı yönde iki ya da daha fazla şeritten oluştuğunda,

Kavşağın tasarımı iki ya da daha fazla sayıda aracın yan yana yaklaşmasına imkan veriyorsa,

Kavşakta kötü görüş koşulları söz konusu ise,

Yol Ver işaretinin vurgulanmasının gerekli olduğu diğer durumlarda.

Yol Ver Levhasının Tasarımı Nasıl Olur?

Tasarım : Yol Ver işaret levhası, tehlike uyarı levhaları ile aynı dizayna sahiptir. Ancak Yol Ver işaret levhası içinde herhangi bir sembol bulunmaz ve ters çevrilmiş eşkenar üçgen şeklinde monte edilir.

Ebat : Yol Ver işaret levhasının ebadı normal olarak 900 mm. kenarlı eşkenar üçgendir. İş ve yerleşim merkezlerinin yoğunluğu nedeniyle hızın düşük olduğu merkezlerde 600 mm, otoyol ve benzer özellikteki yüksek hızlı yollarda 1350 mm. kenarlı levhalar kullanılabilir.

Trafik Sözlük

Trafik kazalarında, trafik cezalarında ve sigorta hukuku alanında haklarınızı öğrenebileceğiniz ücretli hukuki danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra sizler için en uygun trafik sigortası ve trafik kaskosu yaptırmanıza yarayacak indirim imkanı sunmaktadır. İster 0532 176 95 85 numaralı iletişim hattımızdan ister destek@trafiksozluk.com mail adresimizden istersenizde 0532 1 SÖZLÜK whatsapp hattımızdan bizlere ulaşıp bilgi alabilirsiniz. Size bir tık kadar yakınız !

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu