Modelist Olmak İçin Hangi Eğitimler Alınmalıdır?

Modelist olmak için ne yapmak gerekir? sorusunun teknik kısımlarından sonra eğitim kısmına da değinmek gerekir. Modelist olmak için alınacak eğitim ortalama 2 sene kadardır. Diplomalı ve donanımlı bir modelist olabilmek için Moda Tasarımı veya Tekstil ve Moda Tasarımı bölümlerini okumak gerekmektedir. Bu bölümler lisans için 4 ön lisans için 2 sene eğitim vermektedir. Fakat modelist olmak için üniversite okuma zorunluluğu yoktur. Yaklaşık bir senelik bir süreci kapsayan modelistlik kursları da bulunmakta ve bu alanda eğitim verilmektedir. 

Modelist Olmanın Zorlukları Nelerdir?

Dikimevleri, modaevleri ve tekstil firmaları gibi yerlerde iş alanları sahip modelistlerin istihdam alanını özel sektör oluşturmaktadır ve bu da oldukça sıkıntı yaratmaktadır. Çalışma saatleri ve günleri bakımından net bir düzen ve tertibe sahip değildir. Her ne kadar ilerleyen süreçte kendini geliştirdikçe kazançlar artsa da mesleğe yeni başlamış bir modelist için çalışacağı ücret düşüktür. Modelist maaşları 4250 TL ile 9500 TL arasında esneklik göstermektedir. 

Modelist Olmanın Yurtdışı Avantajları Nelerdir ve Ne Gereklidir?

Moda sektörü birçok yurt dışı ülkesinde bizim ülkemize göre daha fazla gelişmiştir ve bu mesleği bu yerlerde yapmak daha büyük avantajlar sağlamaktadır. Yurtdışında geçerli bir modelistlik diplomasına sahip olmak gerekmektedir. Yurt dışında çalışma izniniz ve diliniz olduktan sonra ekstradan gereken çok fazla şart bulunmamaktadır. Yurt dışında çalışmış veya eğitim almışsanız yereldeki sektörlerde bir adım öndesinizdir.

Modelist ile Stilist Arasındaki Fark Nedir?

Stilist ile modelist benzer sektörlerdeki benzer iş grupları olmaları nedeniyle karıştırılmaktadır. Özünde bu iki meslek arasında farklılıklar bulunmaktadır. Modelist için ölçüm yapıp seri üretime ürün kalıbı hazırlayan kişi denilebilirken stilist, bu ürünün tasarımını ve çizimini yapan meslek grubudur. Ürüne uygun desen ve kumaş türünü belirlerler. Modelist de çizim yapsa da genellikle için kalıp kısmıyla ilgilenmektedir.

Modelist olmak için ne yapmak gerekir? diye merak edenler için kısaca bu şekilde açıklama yapılabilir. Ölçüm ve kalıpta yatkınlık sahibi olan modayı takip eden ve görsel estetik algısına sahip kişiler alacağı bazı eğitimlerle beraber iyi bir modelist olabilir ve bunun üniversite okuma zorunluluğu bulunmamaktadır. Önemli olan bilgi ve ilgi sahibi olarak işte kendini geliştirmeyi hedeflemektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu