60/1-e trafik cezası Taşıt yolu üzerinde görüşün yeterli olmadığı tepelere yakın yerlerde veya dönemeçlerde duraklamak, yasaktır.
Bu kurala uymayan Sürücülere kara yolları trafik kanunu gereğince 60/1-e trafik cezası tatbik edilir.
2918 sayılı kara yolları trafik kanunun “Duraklamanın yasak olduğu yerler” başlıklı 60. Maddesine istinaden 60-1-e maddesinden cezai işlem uygulanır.
60 1e itiraz dilekçesine mi ihtiyacınız var? Yazımızın sonunda 60/1e yorum bölümünde bulunan “Bir cevap yazın” kısmına 60-1e itiraz talebinizi yazın, 60-1e dilekçenizi mail olarak size gönderelim!
İçindekiler
Cezası ne kadar ?
Taşıt yolu üzerinde görüşün yeterli olmadığı tepelere yakın yerlerde veya dönemeçlerde duraklamak, 60/1-e trafik cezası 108 tl idari trafik para cezası ile cezalandırılmaktadır. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren ktk 60/1e maddesine 24 lira zam yapılarak 132 lira olmuştur. Elbette aklınıza gelen ilk soru erken ödeme indirimi var mı ? Hemen açıklayalım.
Erken ödeme indirimi var mı ?
60/1-e trafik cezası tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi durumun da %25 indirim ile 81 tl ödenmektedir.
“Para Cezalarının Ödeme Süresi” başlıklı Karayolları trafik yönetmeliğinin 165. Maddesinde “Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde” dörtte bir oranında indirim yapılır denilmiştir. 15 gün içerisinde ödemeniz durumunda %25 indirimden faydalanarak 81 tl olarak ödeyebilirsiniz. 2020 yılında erken ödeme miktarı ise 99 Türk Lirasıdır.
Ceza puanı var mı ?
Emniyet genel müdürlüğü tarafından yayınlanmış olan trafik cezası rehberinde 60/1-e trafik cezası ceza puanı sürücüye tanzim (yazıldığı) edilmesi durumunda 10 ceza puanı sürücünün sürücü belgesine işlenir. Peki bu 10 ceza puanı ne zaman silinir dediğinizi duyar gibiyiz hemen açıklayalım.
Ancak “Ceza puanı uygulaması, puanlama ve trafik kazası nedeniyle sürücü belgelerinin geri alınması” başlıklı karayolları trafik kanunu’nun 118. maddesi “Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri 2 ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar” denilmektedir.
Trafik cezasının tanzim (yazıldığı) edildiği tarihten bir yıl içerisinde farklı trafik cezalarından dolayı 100 ceza puanını tamamlarsanız ehliyetinize el konulur.
Ancak bir yıl içerisinde 100 ceza puanını aşmaz sanız hiç bir problem olmayacaktır. Kısacası ceza puanı silinmez ama bir yıl sonrasında artık hesaplamaya dahil değildir.
Ehliyet Ceza Puanı Nasıl Sorgulanır ?
Taşıt yolu üzerinde görüşün yeterli olmadığı tepelere yakın yerlerde veya dönemeçlerde duraklamak, yani 60/1-e trafik cezası veya farklı trafik kural ihlalinden dolayı cezai işleme tabi olmuş olabilirsiniz ve sürücü belgenize bir yıl içerisinde birden fazla trafik cezası yazıldı ehliyet ceza puanınızı merak ediyorsunuz ne yapmalısınız ?
En yakın;
- Trafik Denetleme Şube Müdürlüklerine
- Trafik Denetleme Büro Amirliklerine
- Jandarma Trafik Tim Komutanlıklarına
Şahsen müracaatta bulunarak bilgi alabilirsiniz. Gelişen teknolojinin sağladığı imkanlardan faydalanmak ister misiniz ? Hiç bir yere gitmeden de sürücü belgesi ceza puanınızı öğrenebilirsiniz. E-devlet sistemi üzerinden Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.
Trafik cezası nasıl sorgulanır ?
Tabi ki hiç bir sürücü, yolcu veya yaya trafiğe kural ihlali yapmak için çıkmaz. Elbette ki insanız farkında olmadan hata yapabiliriz. Trafikte zaman zaman acaba dediğimiz anlar vardır işte o anlarla alakalı olarak aklınıza takılanları hızlıca öğrenebileceğiniz bir yol göstereceğiz.
Trafik cezası nasıl sorgulanır ? En bilindik yöntem en yakın emniyet müdürlükleri veya jandarma komutanlıklarına şahsen başvuru yaparak detaylı bilgi alabilirsiniz zahmetli ama en doğru yöntem budur.
Tabi bu işlemleri online olarak da yapabilirsiniz bunlardan birincisi E-devlet sistemi üzerinden gerçek kişi ya da tüzel kişi olarak adınıza veya firmanıza şirketinize kayıtlı 60/1-e trafik cezası sorgulama yapabilirsiniz.
E-devlet sistemi üzerinden yapılabilecek işlemler hakkında kısaca bilgi verecek olursak;
- Tescilli araç sorgulama (Gerçek Kişi)
- Tescilli araç sorgulama (Tüzel Kişi)
- Araç plakasına yazılan ceza sorgulama (Gerçek Kişi)
- Araç plakasına yazılan ceza sorgulama (Tüzel Kişi)
- Sürücü ceza bilgisi barkodlu belge sorgulama
- Sürücü ceza bilgisi barkodlu belge doğrulama
- Sürücü trafik kazası barkodlu belge sorgulama
- Sürücü trafik kazası barkodlu belge doğrulama
- Sürücü belgesi ve şahıslara yazılan ceza sorgulama
- Aracımın çekildiği otopark bilgisi sorgulama
İkinci yöntem ise yine online olarak Emniyet Genel Müdürlüğünün bizlere sunmuş olduğu trafik cezası ve otopark sorgulama sistemidir.
Peki Emniyet Genel Müdürlüğünün sunmuş olduğu bu online trafik cezası ve otopark sorgulama sisteminden hangi bilgileri öğrenebilirsiniz;
- Araç plakasına yazılan ceza sorgulama
- Sürücü belgesine yazılan ceza sorgulama
- Tüzel kişi ceza sorgulama
- Otoparka çekilen araç sorgulama
Sizleri tekrar uyarmak istiyoruz kişisel bilgilerinizi resmi web siteleri haricinde sorgulamak için kullanmayınız !
Sürücü belgesine el konulur mu ?
2918 sayılı karayolları trafik kanunun “Duraklamanın yasak olduğu yerler” başlıklı 60. Maddesine istinaden 60-1-e maddesinden cezai işlem uygulanan kişilerin sürücü belgelerine el konulmaz.
Sürücü belgesi mahkemelerce iptal edilir mi ?
2918 sayılı karayolları trafik kanunun “Duraklamanın yasak olduğu yerler” başlıklı 60. Maddesine istinaden 60-1-e maddesinden cezai işlem uygulanan kişilerin sürücü belgeleri mahkemelerce iptal edilmez.
Araç trafikten men edilir mi ?
2918 sayılı karayolları trafik kanunun “Duraklamanın yasak olduğu yerler” başlıklı 60. Maddesine istinaden 60-1-e maddesinden cezai işlem uygulanan kişilerin kullandığı araçlar trafikten men edilmez.
Sürücü araç kullanmaktan men edebilir mi ?
2918 sayılı karayolları trafik kanunun “Duraklamanın yasak olduğu yerler” başlıklı 60. Maddesine istinaden cezai işlem uygulanan kişiler trafikten men edilmez.
Ceza tebliğ tarihi ne zamandır ?
60/1-e trafik cezası sürücülere veya araç sahiplerine uygulanan idari yaptırımlardır. Trafik ihlalinin tespiti halinde jandarma trafik timleri veya trafik polislerince durdurularak cezai işlem yapılmaktadır.
Trafik polisi veya jandarma trafik görevlilerince durdurularak trafik cezası tanzim (yazıldığı) edildiğinde tebliğ tarihi cezanın uygulandığı tarih ve saattir. Ayrıca bir tebliğ gerektirmez !
“Tescil plakasına göre tutanak düzenlenmesi” başlıklı Karayolları Trafik Kanunu 116. madde hükümlerince aracın tescil plakasına cezai işlem uygulanabilir. Trafik zabıtaları yani trafik polisleri veya jandarma trafik timleri aracı durdurmak zorunda değildir. Durdurulmadan araç plakasına 60/1-e trafik cezası düzenleyebilir. Kanunen bir engel yoktur !
7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerince adresinde tespit edilemeyen veya bulunmayan kişilerin mernis adresinin bağlı bulunduğu muhtarlıklara verilir.
Bu durumundan dolayı cezası tebligatı adrese getirilmeden muhtarlıklara verilebilmektedir.
Zaman zaman e-devlet sistemi üzerinden “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sisteminden trafik cezanızı kontrol etmeniz ve ceza var ise muhtarınızla görüşerek adınıza trafik cezası tebligatı gelmesi durumunda sizlere bilgi vermesini isteyin !
Sadece sizleri bilgilendirme amaçlıdır 60/1-e trafik cezası tebligatı sizlere yukarıda da açıkladığımız gibi 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerince yapılır.
Ödeme Yöntemleri Nelerdir ?
60/1-e trafik cezasını ödeme, “Trafik cezalarının ödemek şekli” başlıklı Karayolları trafik yönetmeliğinin 164. Maddesinde belirtildiği üzere Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilen PTT (Posta ve Telgraf Teşkilatı) ve bankalara ödenebilmektedir.
Ödeme Yapabileceğiniz Kurum veya Kuruluşlar
- Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe birimlerine
- Vergi Dairelerine
- Yetkili PTT şubelerine
- Yetkili Banka şubelerine
- Online İnteraktif Vergi Dairesi
Taşıt yolu üzerinde görüşün yeterli olmadığı tepelere yakın yerlerde veya dönemeçlerde duraklamak, 60/1-e trafik cezanızı ödeyebilirsiniz.
Kredi kartı ile nasıl ödenir ?
Yukarıdaki bahsettiğimiz trafik yönetmeliğinin 164. maddesine 2015 yılında eklenen ek fıkrada “Trafik idari para cezaları kredi kartı ile de ödenebilir” ibaresi eklenerek 60/1-e trafik cezasını kredi kartı ile ödeme imkanı getirilmiştir.
Anlaşmalı bankalarda ve anlaşmalı ptt şubelerinden kredi kartı ile ödeme yapılabilmektedir. Ayrıca günümüzün gelişen teknolojisi ile bankaların internet bankacılığı sistemi üzerinden 60/1-e trafik cezası ödeme imkanı vardır.
Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayına sokulan İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması ile online olarak 60/1-e trafik cezası ödeme imkanı sunulmuştur.
Taksitle nasıl ödenir ?
Peki kaç taksitle nasıl ödeyeceksiniz hemen açıklayalım 60/1-e trafik cezası tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde vergi dairesine başvurmanız durumunda 4 eşit taksit halinde ödeyebilirsiniz. İlk taksiti peşin olmak şartıyla geriye kalan miktarı 3 eşit taksit halinde ödeyebilirsiniz.
Örneğin size 60-1-e maddesinden 108 TL trafik para cezası yazıldı vergi dairesine başvurarak 27 TL peşin ödemeniz durumunda geriye kalan 81 TL olan kısmı 27 TL taksitlerle 3 taksit olarak ödeyebilirsiniz.
60/1-e Kusur Oranı
60/1e Tali kusur maddesidir. Kısaca açıklamak gerekirse kazanın meydana gelmesindeki ikinci etkendir. İtiraz hakkınız olduğunu unutmayın.
60/1e yüzde oranı hakkında daha detaylı bilgi ve itiraz işlemleri için trafiksozluk.com/60-1-e-kusur-orani-nedir/ yazımızı okuyabilirsiniz.
60/1-e trafik cezasına nasıl itiraz edilir ?
60/1-e trafik cezasına itiraz için trafik cezasının tatbik edildiği yerin bağlı olduğu sulh ceza hakimliklerine şahsen müracaat etmeniz gereklidir.
Dava için evraklar;
- 60/1-e trafik cezasına neden itiraz ettiğinizi belirten Sulh Ceza Hakimliklerine sunulmak üzere dilekçe,
- 60/1-e trafik cezası fotokopisi,
- 60/1-e trafik cezası tebligatı fotokopisi,
- Ruhsat fotokopisi,
- Kimlik fotokopisi,
- Ehliyet fotokopisi,
- Varsa haklı olduğunuzu belirten somut delilinizi gösteren ek dökümanlar,
yukarıda belirttiğimiz evraklarla beraber 60/1-e trafik cezasının yazılmış olduğu ilin Sulh Ceza Hakimliklerine başvuru yapabilirsiniz.
Burası önemli eğer ki ceza sürücüye durdurularak yazılmış ise 60/1-e trafik idari para cezası karar tutanağı aynı zamanda tebliğ sayılır ayrıca bir tebligat yapılmaz bu durumda sadece ceza tutanağının fotokopisi yeterli olacaktır.
İkinci önemli husus ise eğer trafik zabıtası cezayı araç plakasına değilde durdurarak ehliyetinize yazdıysa ehliyet fotokopisi eğer araç plakanıza cezai işlem uygulanmışsa araç sahibinin kimlik fotokopisi yeterli olacaktır.
İtiraz Dilekçe Örneği
Her hukuk konusun da olduğu gibi trafik cezaları da kendi içinde değerlendirilir. Yani her zaman her yerde 60/1-e trafik cezası aynı şekilde ve aynı şartlarda uygulanamaz. Bu durumdan dolayı hazır matbu 60/1-e trafik cezası itiraz dilekçesi kullanmak yerine kendi talebiniz anlatan dilekçe hazırlamak daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Dilerseniz örnek 60/1-e trafik cezası itiraz dilekçesi hazırlama ve ücretli hukuki danışmanlık için; 0532 176 95 85 numaralı Trafik Sözlük Yardım Hattı ile iletişime geçebilirsiniz.
60/1-e trafik cezası iptal olur mu ?
Tabi ki bütün trafik cezaları iptal olur demek yanlış olur. Sonuçta trafik cezasını uygulayanlar da bizler gibi bir insan ve hata yapabilir. 60/1-e trafik cezası iptal ettirdiğimiz örnek karar elbette var ancak iptal gerekçeleri şahsi bilgiler içerdiği için paylaşamıyoruz.
Trafik Sözlük iletişim hattımızdan bizlere ulaşan ve cezasını iptal ettirmek isteyen yüzlerce okurlarımız ve takipçilerimiz var ama şunu açıkça söylemekte fayda olacağını düşünüyoruz özellikle biz trafik sözlük ailesi olarak trafik cezasını iptal ettirmek için değil var ise hatalı işlem sonucu oluşan mağduriyetleri gidermek için varız. Sadece 2918 sayılı karayolları trafik kanunun “Duraklamanın yasak olduğu yerler” başlıklı 60. Maddesine istinaden uygulanan 60/1-e trafik cezası için değil, trafik kazası, sigorta uyuşmazlıkları ve trafik sigortası ve trafik kaskosu konusunda gönül rahatlığıyla bizlerden yardım isteyebilirsiniz.
Eğer sizlere uygulanan 60/1-e trafik cezasının hatalı ve haksız yere yazıldığını düşünüyorsanız bizlere ulaşın yardımcı olmaktan onur duyacağımız dan emin olabilirsiniz.
Her ne kadar hukuki olarak bu konuya hakim olsak da dava süreci başladığında “hakimin taktir yetkisi” olduğunu unutmamalıyız.
Trafik Cezası Ödenmezse Ne Olur ?
Taşıt yolu üzerinde görüşün yeterli olmadığı tepelere yakın yerlerde veya dönemeçlerde duraklamak, 60/1-e trafik cezasını bir ay içerisinde ödemezseniz her ay için %5 faiz uygulanır. Aylık faiz hesaplanırken ay kesirleri tam ay olarak hesap edilir yani siz bir ay içerisinde 2918 sayılı karayolları trafik kanunun “Duraklamanın yasak olduğu yerler” başlıklı 60. Maddesine istinaden uygulanan 60/1-e trafik cezanızı ödemezseniz ikinci ayın ilk günü dahi olsa %5 faiz uygulanır.
Kısa bir örnekle açıklamak gerekirse yine size 100 TL trafik para cezası yazıldığını kabul edelim siz de ödemediniz aylık %5 faizlenmeye başlar ta ki faiz toplamı 200 TL olana kadar çünkü ceza tutarının iki katından fazla olamaz toplam 100 TL olan bir trafik cezasını ödemezseniz aradan 10 yıl da geçmiş olsa en fazla 300 TL ödemeniz gerekir.
2019 Trafik Cezaları Listesi
Merak Ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz 2019 trafik cezaları listesini bu yazımızda sizler için bir araya getirdik tek tek açıklamalı ve detaylı bilgiler için linkimize tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
60/1-e örnek itiraz dilekçesi gönderebilir misniz?
Örnek itiraz dilekçesi tarafınıza gönderilmiştir.