36/3-b trafik cezası Mahkemelerce veya Cumhuriyet savcılıklarınca ya da Kara yolları Trafik Kanununda belirtilen yetkililerce sürücü belgesi geçici olarak ya da tedbiren geri alındığı halde araç kullanmak, yasaktır.Bu kurala uymayan Sürücülere kara yolları trafik kanunu gereğince 36/3-b trafik cezası tatbik edilir.2918 sayılı kara yolları trafik kanunun “Sürücü belgesi alma zorunluluğu” başlıklı 36. Maddesine istinaden 36-3-b maddesinden cezai işlem uygulanır.
36 3b itiraz dilekçesine mi ihtiyacınız var? Yazımızın sonunda 36/3b yorum bölümünde bulunan “Bir cevap yazın” kısmına 36-3b itiraz talebinizi yazın, 36-3b dilekçenizi mail olarak size gönderelim!
İçindekiler
Cezası ne kadar ?
Mahkemelerce veya Cumhuriyet savcılıklarınca ya da Karayolları Trafik Kanununda belirtilen yetkililerce sürücü belgesi geçici olarak ya da tedbiren geri alındığı halde araç kullanmak, 36/3-b trafik cezası 2018 tl idari trafik para cezası ile cezalandırılmaktadır. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren ktk 36/3b maddesine 455 lira zam yapılarak 2473 lira olmuştur. Elbette aklınıza gelen ilk soru erken ödeme indirimi var mı ? Hemen açıklayalım.
Erken ödeme indirimi var mı ?
36/3-b trafik cezası tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi durumun da %25 indirim ile 1.513,50 tl ödenmektedir.
“Para Cezalarının Ödeme Süresi” başlıklı Karayolları trafik yönetmeliğinin 165. Maddesinde “Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde” dörtte bir oranında indirim yapılır denilmiştir. 15 gün içerisinde ödemeniz durumunda %25 indirimden faydalanarak 1.513,50 tl olarak ödeyebilirsiniz. 2020 yılında erken ödeme miktarı ise 1854,75 Türk Lirasıdır.
Ceza puanı var mı ?
Emniyet genel müdürlüğü tarafından yayınlanmış olan trafik cezası rehberinde 36/3-b trafik cezası ceza puanı bulunmamaktadır. Ancak sürücü belgesi ceza puanı olmuş olsaydı ne zaman silinir dediğinizi duyar gibiyiz hemen açıklayalım.
Ancak “Ceza puanı uygulaması, puanlama ve trafik kazası nedeniyle sürücü belgelerinin geri alınması” başlıklı karayolları trafik kanunu’nun 118. maddesi “Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri 2 ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar” denilmektedir.
Trafik cezasının tanzim (yazıldığı) edildiği tarihten bir yıl içerisinde farklı trafik cezalarından dolayı 100 ceza puanını tamamlarsanız ehliyetinize el konulur.
Ancak bir yıl içerisinde 100 ceza puanını aşmaz sanız hiç bir problem olmayacaktır. Kısacası ceza puanı silinmez ama bir yıl sonrasında artık hesaplamaya dahil değildir.
Ehliyet Ceza Puanı Nasıl Sorgulanır ?
Mahkemelerce veya Cumhuriyet savcılıklarınca ya da Karayolları Trafik Kanununda belirtilen yetkililerce sürücü belgesi geçici olarak ya da tedbiren geri alındığı halde araç kullanmak, yani 36/3-b trafik cezası veya farklı trafik kural ihlalinden dolayı cezai işleme tabi olmuş olabilirsiniz ve sürücü belgenize bir yıl içerisinde birden fazla trafik cezası yazıldı ehliyet ceza puanınızı merak ediyorsunuz ne yapmalısınız ?
En yakın;
- Trafik Denetleme Şube Müdürlüklerine
- Trafik Denetleme Büro Amirliklerine
- Jandarma Trafik Tim Komutanlıklarına
Şahsen müracaatta bulunarak bilgi alabilirsiniz. Gelişen teknolojinin sağladığı imkanlardan faydalanmak ister misiniz ? Hiç bir yere gitmeden de sürücü belgesi ceza puanınızı öğrenebilirsiniz. E-devlet sistemi üzerinden Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.
Trafik cezası nasıl sorgulanır ?
Tabi ki hiç bir sürücü, yolcu veya yaya trafiğe kural ihlali yapmak için çıkmaz. Elbette ki insanız farkında olmadan hata yapabiliriz. Trafikte zaman zaman acaba dediğimiz anlar vardır işte o anlarla alakalı olarak aklınıza takılanları hızlıca öğrenebileceğiniz bir yol göstereceğiz.
Trafik cezası nasıl sorgulanır ? En bilindik yöntem en yakın emniyet müdürlükleri veya jandarma komutanlıklarına şahsen başvuru yaparak detaylı bilgi alabilirsiniz zahmetli ama en doğru yöntem budur.
Tabi bu işlemleri online olarak da yapabilirsiniz bunlardan birincisi E-devlet sistemi üzerinden gerçek kişi ya da tüzel kişi olarak adınıza veya firmanıza şirketinize kayıtlı 36/3-b trafik cezası sorgulama yapabilirsiniz.
E-devlet sistemi üzerinden yapılabilecek işlemler hakkında kısaca bilgi verecek olursak;
- Tescilli araç sorgulama (Gerçek Kişi)
- Tescilli araç sorgulama (Tüzel Kişi)
- Araç plakasına yazılan ceza sorgulama (Gerçek Kişi)
- Araç plakasına yazılan ceza sorgulama (Tüzel Kişi)
- Sürücü ceza bilgisi barkodlu belge sorgulama
- Sürücü ceza bilgisi barkodlu belge doğrulama
- Sürücü trafik kazası barkodlu belge sorgulama
- Sürücü trafik kazası barkodlu belge doğrulama
- Sürücü belgesi ve şahıslara yazılan ceza sorgulama
- Aracımın çekildiği otopark bilgisi sorgulama
İkinci yöntem ise yine online olarak Emniyet Genel Müdürlüğünün bizlere sunmuş olduğu trafik cezası ve otopark sorgulama sistemidir.
Peki Emniyet Genel Müdürlüğünün sunmuş olduğu bu online trafik cezası ve otopark sorgulama sisteminden hangi bilgileri öğrenebilirsiniz;
- Araç plakasına yazılan ceza sorgulama
- Sürücü belgesine yazılan ceza sorgulama
- Tüzel kişi ceza sorgulama
- Otoparka çekilen araç sorgulama
Sizleri tekrar uyarmak istiyoruz kişisel bilgilerinizi resmi web siteleri haricinde sorgulamak için kullanmayınız !
Sürücü belgesine el konulur mu ?
2918 sayılı karayolları trafik kanunun “Sürücü belgesi alma zorunluluğu” başlıklı 36. Maddesine istinaden 36-3-b maddesinden cezai işlem uygulanan kişilerin sürücü belgelerine el konulmaz.
Sürücü belgesi mahkemelerce iptal edilir mi ?
2918 sayılı karayolları trafik kanunun “Sürücü belgesi alma zorunluluğu” başlıklı 36. Maddesine istinaden 36-3-b maddesinden cezai işlem uygulanan kişilerin sürücü belgeleri mahkemelerce iptal edilmez.
Araç trafikten men edilir mi ?
2918 sayılı karayolları trafik kanunun “Sürücü belgesi alma zorunluluğu” başlıklı 36. Maddesine istinaden 36-3-b maddesinden cezai işlem uygulanan kişilerin kullandığı araçlar trafikten men edilmez.
Sürücü araç kullanmaktan men edebilir mi ?
2918 sayılı karayolları trafik kanunun “Sürücü belgesi alma zorunluluğu” başlıklı 36. Maddesine istinaden cezai işlem uygulanan sürücüler trafikten men edilir.
Ceza tebliğ tarihi ne zamandır ?
36/3-b trafik cezası sürücülere veya araç sahiplerine uygulanan idari yaptırımlardır. Trafik ihlalinin tespiti halinde jandarma trafik timleri veya trafik polislerince durdurularak cezai işlem yapılmaktadır.
Trafik polisi veya jandarma trafik görevlilerince durdurularak trafik cezası tanzim (yazıldığı) edildiğinde tebliğ tarihi cezanın uygulandığı tarih ve saattir. Ayrıca bir tebliğ gerektirmez !
“Tescil plakasına göre tutanak düzenlenmesi” başlıklı Karayolları Trafik Kanunu 116. madde hükümlerince aracın tescil plakasına cezai işlem uygulanabilir. Trafik zabıtaları yani trafik polisleri veya jandarma trafik timleri aracı durdurmak zorunda değildir. Durdurulmadan araç plakasına 36/3-b trafik cezası düzenleyebilir. Kanunen bir engel yoktur !
7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerince adresinde tespit edilemeyen veya bulunmayan kişilerin mernis adresinin bağlı bulunduğu muhtarlıklara verilir.
Bu durumundan dolayı cezası tebligatı adrese getirilmeden muhtarlıklara verilebilmektedir.
Zaman zaman e-devlet sistemi üzerinden “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sisteminden trafik cezanızı kontrol etmeniz ve ceza var ise muhtarınızla görüşerek adınıza trafik cezası tebligatı gelmesi durumunda sizlere bilgi vermesini isteyin !
Sadece sizleri bilgilendirme amaçlıdır 36/3-b trafik cezası tebligatı sizlere yukarıda da açıkladığımız gibi 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerince yapılır.
Ödeme Yöntemleri Nelerdir ?
36/3-b trafik cezasını ödeme, “Trafik cezalarının ödemek şekli” başlıklı Karayolları trafik yönetmeliğinin 164. Maddesinde belirtildiği üzere Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilen PTT (Posta ve Telgraf Teşkilatı) ve bankalara ödenebilmektedir.
Ödeme Yapabileceğiniz Kurum veya Kuruluşlar
- Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe birimlerine
- Vergi Dairelerine
- Yetkili PTT şubelerine
- Yetkili Banka şubelerine
- Online İnteraktif Vergi Dairesi
Mahkemelerce veya Cumhuriyet savcılıklarınca ya da Karayolları Trafik Kanununda belirtilen yetkililerce sürücü belgesi geçici olarak ya da tedbiren geri alındığı halde araç kullanmak, 36/3-b trafik cezanızı ödeyebilirsiniz.
Kredi kartı ile nasıl ödenir ?
Yukarıdaki bahsettiğimiz trafik yönetmeliğinin 164. maddesine 2015 yılında eklenen ek fıkrada “Trafik idari para cezaları kredi kartı ile de ödenebilir” ibaresi eklenerek 36/3-b trafik cezasını kredi kartı ile ödeme imkanı getirilmiştir.
Anlaşmalı bankalarda ve anlaşmalı ptt şubelerinden kredi kartı ile ödeme yapılabilmektedir. Ayrıca günümüzün gelişen teknolojisi ile bankaların internet bankacılığı sistemi üzerinden 36/3-b trafik cezası ödeme imkanı vardır.
Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayına sokulan İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması ile online olarak 36/3-b trafik cezası ödeme imkanı sunulmuştur.
Taksitle nasıl ödenir ?
Peki kaç taksitle nasıl ödeyeceksiniz hemen açıklayalım 36/3-b trafik cezası tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde vergi dairesine başvurmanız durumunda 4 eşit taksit halinde ödeyebilirsiniz. İlk taksiti peşin olmak şartıyla geriye kalan miktarı 3 eşit taksit halinde ödeyebilirsiniz.
Örneğin size 36-3-b maddesinden 2018 TL trafik para cezası yazıldı vergi dairesine başvurarak 504,5 TL peşin ödemeniz durumunda geriye kalan
1.513,50 TL olan kısmı 504,5 TL taksitlerle 3 taksit olarak ödeyebilirsiniz.
36/3-b trafik cezasına nasıl itiraz edilir ?
36/3-b trafik cezasına itiraz için trafik cezasının tatbik edildiği yerin bağlı olduğu sulh ceza hakimliklerine şahsen müracaat etmeniz gereklidir.
Dava için evraklar;
- 36/3-b trafik cezasına neden itiraz ettiğinizi belirten Sulh Ceza Hakimliklerine sunulmak üzere dilekçe,
- 36/3-b trafik cezası fotopokisi,
- 36/3-b trafik cezası tebligatı fotopokisi,
- Ruhsat fotokopisi,
- Kimlik fotokopisi,
- Ehliyet fotokopisi,
- Varsa haklı olduğunuzu belirten somut delilinizi gösteren ek dökümanlar,
yukarıda belirttiğimiz evraklarla beraber 36/3-b trafik cezasının yazılmış olduğu ilin Sulh Ceza Hakimliklerine başvuru yapabilirsiniz.
Burası önemli eğer ki ceza sürücüye durdurularak yazılmış ise 36/3-b trafik idari para cezası karar tutanağı aynı zamanda tebliğ sayılır ayrıca bir tebligat yapılmaz bu durumda sadece ceza tutanağının fotokopisi yeterli olacaktır.
İkinci önemli husus ise eğer trafik zabıtası cezayı araç plakasına değilde durdurarak ehliyetinize yazdıysa ehliyet fotokopisi eğer araç plakanıza cezai işlem uygulanmışsa araç sahibinin kimlik fotokopisi yeterli olacaktır.
İtiraz Dilekçe Örneği
Her hukuk konusun da olduğu gibi trafik cezaları da kendi içinde değerlendirilir. Yani her zaman her yerde 36/3-b trafik cezası aynı şekilde ve aynı şartlarda uygulanamaz. Bu durumdan dolayı hazır matbu 36/3-b trafik cezası itiraz dilekçesi kullanmak yerine kendi talebiniz anlatan dilekçe hazırlamak daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Dilerseniz örnek 36/3-b trafik cezası itiraz dilekçesi hazırlama ve ücretli hukuki danışmanlık için; 0532 176 95 85 numaralı Trafik Sözlük Yardım Hattı ile iletişime geçebilirsiniz.
36/3-b trafik cezası iptal olur mu ?
Tabi ki bütün trafik cezaları iptal olur demek yanlış olur. Sonuçta trafik cezasını uygulayanlar da bizler gibi bir insan ve hata yapabilir. 36/3-b trafik cezası iptal ettirdiğimiz örnek karar elbette var ancak iptal gerekçeleri şahsi bilgiler içerdiği için paylaşamıyoruz.
Trafik Sözlük iletişim hattımızdan bizlere ulaşan ve cezasını iptal ettirmek isteyen yüzlerce okurlarımız ve takipçilerimiz var ama şunu açıkça söylemekte fayda olacağını düşünüyoruz özellikle biz trafik sözlük ailesi olarak trafik cezasını iptal ettirmek için değil var ise hatalı işlem sonucu oluşan mağduriyetleri gidermek için varız. Sadece 2918 sayılı karayolları trafik kanunun “Sürücü belgesi alma zorunluluğu” başlıklı 36. Maddesine istinaden uygulanan 36/3-b trafik cezası için değil, trafik kazası, sigorta uyuşmazlıkları ve trafik sigortası ve trafik kaskosu konusunda gönül rahatlığıyla bizlerden yardım isteyebilirsiniz.
Eğer sizlere uygulanan 36/3-b trafik cezasının hatalı ve haksız yere yazıldığını düşünüyorsanız bizlere ulaşın yardımcı olmaktan onur duyacağımız dan emin olabilirsiniz.
Her ne kadar hukuki olarak bu konuya hakim olsak da dava süreci başladığında “hakimin taktir yetkisi” olduğunu unutmamalıyız.
Trafik Cezası Ödenmezse Ne Olur ?
Mahkemelerce veya Cumhuriyet savcılıklarınca ya da Karayolları Trafik Kanununda belirtilen yetkililerce sürücü belgesi geçici olarak ya da tedbiren geri alındığı halde araç kullanmak, 36/3-b trafik cezasını bir ay içerisinde ödemezseniz her ay için %5 faiz uygulanır. Aylık faiz hesaplanırken ay kesirleri tam ay olarak hesap edilir yani siz bir ay içerisinde 2918 sayılı karayolları trafik kanunun “Sürücü belgesi alma zorunluluğu” başlıklı 36. Maddesine istinaden uygulanan 36/3-b trafik cezanızı ödemezseniz ikinci ayın ilk günü dahi olsa %5 faiz uygulanır.
Kısa bir örnekle açıklamak gerekirse yine size 100 TL trafik para cezası yazıldığını kabul edelim siz de ödemediniz aylık %5 faizlenmeye başlar ta ki faiz toplamı 200 TL olana kadar çünkü ceza tutarının iki katından fazla olamaz toplam 100 TL olan bir trafik cezasını ödemezseniz aradan 10 yıl da geçmiş olsa en fazla 300 TL ödemeniz gerekir.
2019 Trafik Cezaları Listesi
Merak Ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz 2019 trafik cezaları listesini bu yazımızda sizler için bir araya getirdik tek tek açıklamalı ve detaylı bilgiler için linkimize tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
merhabalar. aşagıda belirttiğim hususta bana yardımcı olursanız sevinirim..alkollü araç kullanması sebebiyle oğlumun ehliyetine 6 ay süreyle el konuldu ! söz konusu bu süre bitikkten bi hali zaman sonra oğlum tekrar araç kullandığı esnada trafik memurlarınca durdurularak kendisine ve araç plaksına 36/3-B, 34/A maddesi gerekçesiyle 2250 tl ceza yazılmış.burada çelişki şu söz konusu alı koyma süresi dolmuş olmasına ragmen neden yine aynı madde gerekçesi ile ceza yazılırki. bu adil mi ceza süresi dolmuş söz konusu para cezası başka bir kurumun tasarrufuna geçmiş. lutfen bu konuda yardımcı olurmusunuz. teşekkürler.
Merhaba Hasan Bedri,
34/a maddesi aracın muayenesinin olmaması durumunda ceza yazılır ama 48/5 maddesi yani alkollü araç kullanma cezasına istinaden 1.002 tl idari para cezası ve 6 ay sürücü belgesine el koyma işlemi yapılır.
Eğer bu 6 aylık süre tamamlanmış ancak ehliyetiniz trafik biriminden teslim alınmamış ve ceza ödenmiş ise 44/1-b yani sürücü belgesini yanında bulundurmama maddesinden ceza yazılması gerekirdi.
Ancak ceza ödenmemişse 36/3-b maddesinden ceza yazılması doğrudur.
Kazasız günler dileriz.
Merhabalar hocam kısaca değinecem cevabınıza ilişkin herhangi bir genelge varmıdır uygulama açısından sordum.polis şartlar uyuorsa yani trafik cezası ödenmiş ve geri alma süresi dolmuş fakat ben sana 36 . Maddeden işlem yaparim derse cevaben bir genelge yada kanun maddesi göstermek adına bir bilgi yada belge varsa lütfen paylaşırmisiniz
Bilgi edinme kanuna kapsamında emniyet genel müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz. Kurum emir yazılarında bu durum mevcuttur.
Mehaba benim bir sorum olacak istanbula gitmiştik ben istanbul trafiğinden çekindiğim için arkadaşıma verdim arabami fakat onunda yapılandırma yaptığı için ehliyeti yok tabi bizi istanbulda polis durdurdu cezayı yazdı hem bana hem arkadaşıma ne dediysem fayda etmedi cezayı yazdı ve çok abartı 2473er tl buna bir çözüm bulmaları gerekiyor çok saçma degilmi bu durum arkadasimin cezasını iptal ettirme şansımız varmı teşekkürler
Merhaba Güler,
36/3-b trafik ceza maddesi sürücü belgesinin yani ehliyetinin yetkili kurum veya kuruluşlarca geçici süre el konulmasına rağmen araç kullanan ve kullandırtana uygulanan trafik cezasıdır.
2020 yılında Ehliyetsiz olarak araç kullanan kişiye ve araç sahibine ayrı ayrı 2473 TL olarak uygulanmaktadır. Anlatmış olduğunuz durum ile alakalı olarak uygulanan trafik cezası kanun ve nizamlara uygundur.
Ancak farklı bir durum var ise bizlere bildirmenizi rica ediyorum tekrar değerlendirip sizlere yardımcı olmak isteriz.
Kazasız günler dileriz.
bir arkadaşıma arabamı verdim ehliyeti var fakat alkollü araç kullandığı için ehliyetine el konulmuştur ehliyeti trafik polisi alıyor ehliyetsiz araç kullanmakdan dolayı araç sahibine 36/3 b trafik cezası yapılıyor araç sahibine niye ehliyetsiz araç verdi diye ceza yapılıyor itiraz edelimmi
Merhaba Abdurrahman, yapacağınız başvuru cezanın iptali ise bu başvurunun sonucu olumsuz sonuçlanır. Ancak aracı ehliyetsiz kullanan kişiye Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açarak, cezanın ücretini rücu edebilirsiniz.
Merhaba
Ehliyetimi alkollü aracnkullanmaktan kaptirdim fakat suren8n bitmesine 50 gün kala alkol kullanmadan eşimle beraberken pilsa yakalansın. 36/b 3 maddesinden ceza yazdılar. Bu durumda, ehliyetime ulaşma sürem uzar mi? Ceza olarak 2400tl x2 bir de eşime mi ceza yazılır? Yanı sadece para cezası olarak mi cezalandiriyoruz?
Tesekkurler
Merhaba Kağan,
36/3-b ceza maddesi sürücü belgesi idari hükümlerce geçici olarak el konulması durumunda uygulanan para cezasıdır. Ehliyetsiz araba kullanma cezasıyla eş değer para cezası uygulanmaktadır. Kullandığınız araç sizin adınıza değilse aracı kullanan ve araç sahibine ayrı ayrı 36/3-b 2020 yılında 2473 lira ceza yazılmaktadır.
Ehliyetsiz araba kullanmanız ehliyetine el konulan süreyi etkilemez sadece para cezası uygulanır.
Kazasız günler dileriz.
Slm kendi aracımı arkadaşa verdim onunda ehliyeti daha önce alkoldan el konulmuş tabi benim bundan bilgim yok tirafik çevirmesinden 36/3b den cezai işlem uygulanmış hem araca hem kendisine ayrı ayrı 2473 tl ceza yazılmış araca yazılan cezayı itiraz etsem iptal olurmu
Merhaba Ali,
Sorumluluk sürücü kadar araç sahibinde de vardır. Kısacası eşit derecede sorumlusunuz. İtiraz etmeniz sonucu değiştirmeyecektir. Yanlış anlaşılmasını istemeyiz itiraz edemezsiniz demiyoruz sonucu değiştiremezsiniz. Elbetteki hakimin taktir yetkisi var başvurunuzu uygun bulursa cezayı iptal edebilir. Ancak 36/3-b kullanan ve 36/3-b kullandırma cezaları Karayolları Trafik Kanunu hükümlerince doğru uygulanmıştır.
Kazasız günler dileriz.
Benim cezam biteli 5 ayı geçti.alkolden. Ehliyetimi ceza sırası vermemisim. Ceza süresi bitti. Trafik durdurup ehliyeti aldı. 36/3-B ile 2473 TL ceza kesti. Ne yapmalıyım.
Merhaba Tufan, cezanızın süre olarak bitmesi yeterli değildir. 36/3b cezanın yazıldığı tarihte eski trafik cezanızın borcunu ödememiş iseniz 36/3-b işlemi doğru yapılmıştır. Ancak borcunuz yok ise 44/1-b maddesinden işlem yapılması gerekirdi. Detaylar hakkında bilgi verirseniz yapmanız gerekenler konusunda sizlere yardımcı olacağız.
İyi Çalışmalar. Son 10 Yıl içinde Ayrı Ayrı Maddelerden Toplam Şuan Faizleriyle Birlikte 30 Binin üzerinde Trafik Vergi Borcum görünmekte. 2015 Yılında İlk defa ehliyetimi Kaptırdım Ve şu Ana Kadar Geri Alamadım (Tabii ki yalnızca gözüken Trafik cezalarım yüzünden). Tekrar Alkollü Olarak işlem hiç görmedim. Şuan Ehliyetimi geri alabilmek için bu borçlarımın tamamını ödemem gerektiğini bildiğim için hiçbir kuruma resmi müracaatta bulunmadım. yani şuan 4 buçuk yıldır süresi dolan ve yalnızca ödemesini yapmadığım için tescil biriminden geri almadığım ehliyetimi ancak bu borçlarımın tamamını ödediğim takdirde mi geri alabilirim ? ve bunun yanında ehliyetimi kaptırdığım cezanın tutarını ödesem daha sonra 36/3-b den yazılan cezaları ödemesem 44/1-b Maddesi geçerlilik Kazanacak mıdır. Bilgilendirirseniz memnun olurum iyi çalışmalar dilerim.
Sadece ehliyetinizi kaptırdığınız cezayı ödemeniz yeterli değil, bu şartlarda da 36/3-b maddesinden ceza yazılır. Tavsiyem vergi affı çıktığında yapılandırma yoluna git taksitlendirme dahi yapsan ehliyetini alabilirsin.
Cevap için teşekkürler ancak vergi affı gibi bi durum söz konusu değil dedi Berat Albayrak üzerine basarak. Yani nasıl olucak bilmiyorum benim gibi binlerce insanın ehliyeti böyle bir saçma düzen yüzünden kısır döngüyü yaşamakta. Bu işin içinden kurtulmak gerek yoksa böyle uzayıp gidecek ve sonuca hiç varamaycağıZ. Bu arada taksitlendirme yapılsa bile borç tamamı bitmeden yine alınamıyormuş duyduğuma göre. Yani vahim durumdayız diyebilirim. Saygılar.
Borç yapılandırılması yapılıp ilk taksidi ödendikten sonra ehliyetinizi almanız gerekir. Siyasi kararlar ülkemizde çok hızlı değişiklik gösterebilmektedir. Umarız siz ve sizin gibi mağduriyet yaşayan kişilere yönelik de değerli devlet büyüklerimizin bir adım atması gerektiğini düşünmekteyiz.
Değerli vaktinizi ayırdığınız ,sorun ve problemimi paylaştığınız için ilgilenen herkese tşk ederim sağlıklı günler dilerim Saygılarımla.
Bizler teşekkür ederiz.
Merhabalar benim bir sorum olcakti esim 2 sefer ehlietini alkollu arac kullanmaktan aldirdi ve gecen ay tekrar alkollu arac kullanmaktan ve araba kendi ustune olmadigindan ceza yazilmis ve ehliyetide yoktu 2 yil suresi dolmustu almak icin eyitim goruyordu ve virusten dolayi kapandi ersler ve enson yakalandiginda ceza ile birlikte ehliyet suresi 5 yila uzayip uzamadigi mi bana birturlu soylemiyor ben bunu nasil ogrene bilirim acaba.
Eğer eşiniz yasal limitlerin üzerinde alkollü olarak yakalandıysa ehliyet geri alma süresi 5 yıl uzamıştır. Ancak alkolsüz olarak araç kullanırken durdurulup işlem yapılmışsa ehliyeti geri alma süresini etkilemez.
Merhaba, devri annemde olan aracı
sürücü belgesi olmayan kuzenim bizden habersiz kullandığı için anneme de ceza geldi.
36/3-a kural ihlalinden dolayı 2698 TL idari para cezası ile karşı karşıyayız. Nasıl bir yol izleyebiliriz?
Kanuni olarak yapılan işlem doğru. İtiraz etmek istiyorsanız sulh ceza hakimliğine başvuru yapabilirsiniz.
Merhaba, 2017 tarihinde alkolden 2 yıl süre ile jandarma trafik tarafından ehliyetim alındı . Ve alkollu araba kullanmaktan mahkemeye çıktım . Mahkeme 5 yıl içinde tekrar suçu tekrarlamam halinde 5 ay 10 gün hapis kararı verdi . 2 yıllık tahdit sürem doldu yanlız pandemi nedenleriyle sudge gitmedim. 5 Mayıs 2021 tarihinde ehliyet araç kullanmaktan 36/3-b işlem yapıldı 2975 TL ceza kesildi. Şimdi bu para cezasıyla birlikte mahkeme kararınada kapsarmı 5 yıllık suç işlenmiş gibi hapis cezası uygulanırmı?
Verecdğiz bilğiler için teşekkür eder, hayırlı bayramlar dilerim.
Hapis cezası uygulanmaz.
Merhaba, bir önçeki yazımda 5 yıl içinde suçun tekrarlanması halinde hapis cezası uygulanması olacağından bu 36/3-b cezası bu hapis cezasını oluştururmu?
Yanıtınız İçin teşekkür ederim.
Oluşturmaz.
Öncelikle her sorumada verdiginiz yanıt için sizlere teşşekkür ederim.Bu arada vaktinizi alarak bir sorum daha olacak 🙂 Benim ehliyet kısıtlamam 29.12.2017 başladı yanlız fiziki olarak ehliyetimi o anda yanımda olmadıgından verilmemişti ve 29.12.2019 tarihinde bitti. yaklaşık 1,5 sene gibi bir süre geçti ve 5 Mayıs 2021 tarihinde kontrolda ehliyetsiz uygulama ile 36/3-b uygulaması yapıldı.
Ben bu arada devamlı e-devletten ehliyetimi sorguladıgımda ehliyet üzerinde bir kısıtlama olmadıgı çıkıyordu. Bende bunun rahatlığı ile trafige çıkıyordum.Bu durum karşısın bir itiraz durumum olabilirmi ? Olursada sonuç ne olur.?
Şimdiden çok teşekkur eder, sağlıklı günler dilerim.
E-devlet üzerinde kısıtlama olmadığı ibaresi sizi yanıltmasın, ehliyetinizi geri alma şartlarını yerine getirmediyseniz yapılan işlem doğru.
Öncelikle her sorumada verdiginiz yanıt için sizlere teşşekkür ederim.Bu arada vaktinizi alarak bir sorum daha olacak 🙂 Benim ehliyet kısıtlamam 29.12.2017 başladı yanlız fiziki olarak ehliyetimi o anda yanımda olmadıgından verilmemişti ve 29.12.2019 tarihinde bitti. yaklaşık 1,5 sene gibi bir süre geçti ve 5 Mayıs 2021 tarihinde kontrolda ehliyetsiz uygulama ile 36/3-b uygulaması yapıldı. Ve bu 36/3-b uygulaması yapılabilirmi?
Ben bu arada devamlı e-devletten ehliyetimi sorguladıgımda ehliyet üzerinde bir kısıtlama olmadıgı çıkıyordu. Bende bunun rahatlığı ile trafige çıkıyordum.Bu durum karşısın bir itiraz durumum olabilirmi ? Olursada sonuç ne olur.?
Şimdiden çok teşekkur eder, sağlıklı günler dilerim.
E-devlet üzerinde kısıtlama olmadığı ibaresi sizi yanıltmasın, ehliyetinizi geri alma şartlarını yerine getirmediyseniz yapılan işlem doğru.
36/3-b
Gönderilmiştir.
Kardeşim ehliyetini 8 ay önce alkolden kaptırmış. Süresi dolmasına rağmen para cezasını ödememis ve tekrar ehliyetsiz yakalanmış. Bizim haberimiz daha sonradan oldu
Araç benim olduğu için plakaya da 2700 TL yazılmış. Bunu öğrenince hem geçmiş hem mevcut cezaların hepsini ödedim ve itiraz ettim. Sizce benim araç ruhsatıma yazılan cezanın iptal olma şansı var mi? Anayasa mahkemesi bu maddenin bu cümlesini iptal etmedi mi daha neden polisler bu maddenin bu cümlesinden ceza yazıyor. Teşekkürler
Karayolları trafik kanununa göre yapılan işlem doğru.
Merhaba ehliyetim trafik tarafından 2 yıl süre ile geri alındı . Daha sonra tekrar yakalandım hem ruhsat sahibine hemde bana 36-3b ye göre ceza yazıldı . Ancak araç eşim üzerine yani medeni hukuk göre eşlerin mal varlıkları ortaktır. Yani araç aynı zamanda benim sayılır. Bu şartlarda nereye müracaat etmemiz gerekir . Araç plakasına yazılan cezanın iptali için yani sonuçta eşimin aracı benim benim aracımda eşimin sayılıyor. . mesela icra geldiğinde eşimin üzerindeki araca bile benim borcum nedeniyle şerh düşebiliyor.
Ceza tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde, cezanın yazıldığı ilin sulh ceza hakimliğine belirttiğini gibi talepte bulunabilirsiniz.
Hocam iyi günler ben alkollüyken ehliyetimi verdim daha sonra borçlarımı yapılandırdım . Ancak bu yapalandırdgım borçlar emliyetin sitesinde ödenmemiş olarak gözüküyor . Bana 44/1-b den işlem yapmadılar buna itiraz edebilirmiyim
Öncelikle aksaklığın ne sebeple olduğu tespit etmenizde fayda var. İtiraz hakkınız var. Ceza tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde, cezanın yazıldığı ilin sulh ceza hakimliğine itirazda bulunabilirsiniz.
Merhaba, 48/5 madde (Hususi otomobili 0,50 promilin üzerinde alkollü olarak kullanmak) cezası ile tüzel kişiliğe ait arac kullanırken para cezası kesildi ve ehliyetime 6 ay süreliğine el konuldu. Cezanın ödemesini yaptım. Bu süre içinde aynı tüzel kişiliğe ait araçta 36/3-B madde (Mahkemelerce veya Cumhuriyet savcılıklarınca ya da Karayolları Trafik Kanununda belirtilen yetkililerce sürücü belgesi geçici olarak ya da tedbiren geri alındığı halde araç kullanmak) üzerinden tekrar ceza kesildi. Cezanın ödemesini yaptım. Sonrasında iş adresime şirket üzerinden 36/3-B üzerinden bir ceza daha geldi. Bu şirket tek ortaklı ve sahibi benim. Bu durumda şahsıma 2 adet ceza kesilmiş gibi oluyor. İtiraz etme durumunda kabul edilme şansı var mıdır ?
Gerçek kişi ile tüzel kişi aynı anlamı taşımaz dolayısıyla yapılan işlem doğrudur.
meraba kolay gelsin 22/12/2021 tarihinde adıma kayıtlı olan aracımla babam ehliyetsiz bir şekilde 36/3-b trafik cezası yemiştir aynı zamanda hem kendi e devletinde görünüyor hem benim kendi e devletimde görünüyor plakayada yazılmış yani bu plakaya yazılan cezanın iptali ne yapmam gerekiyor ehliyete yazılan önemli değil plakaya yazılana nereye ve neşekilde itiraz etmem gerekiyor araç cezayı konyada yedi ben ankarada ikamet ediyorum cevabınız için şimdiden teşekkürler
Araç sahibi olarak sizlerin de sorumluluğu var dolayısıyla kanuni açıdan yapılan işlem doğrudur. Yine de itiraz etmek istiyorsanız, ceza tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde, cezanın hatalı yazıldığına dair itiraz dilekçesi ile birlikte cezanın yazıldığı ilin sulh ceza hakimliğine başvuruda bulunabilirsiniz.
36-3a itiraz talebinizi
Örnek trafik cezası itiraz dilekçesi mail adresinize gönderilmiştir.
36-3a itiraz talebi dilekce
Örnek trafik cezası itiraz dilekçesi mail adresinize gönderilmiştir.
36-3-A örnek dilekçe gönderebilir misiniz ?
Örnek trafik cezası itiraz dilekçesi mail adresinize gönderilmiştir.
Merhabalar;
Alkollü araç kullanmaktan 6 ay ehliyetime el konuldu ve bu süre biteli 8 ay oldu ehliyetimi geri almadım ve cezayı ödemedim, çevirmede 3b ehliyetsiz araç kullanmaktan 3.500 Tl araç sahibine 3.500 tl şahsıma ceza kesildi ehliyet bulundurmamadan yazması gerekmiyor mu?
Ehliyetinizi almanız için şartlar sağlandıysa 44/1-b olması gerekir.
Merhaba 100 ceza puanından 2 ay ehliyetime el koyuldu Bidaha arac kullandım yine yakalandım 36/3 b den ehliyetime el koyuldu bu sure zarfı içinde TCK 191 den sicilim oluştu ehliyetimi geri alabilirmiyim ne yapmam lazım nasıl dilekçe yazmam lazım örneği varsa atabilirmisiniz rica etsem.
Ehliyeti geri alma süreniz bitene kadar beklemeniz gerekir. Yine de itiraz edeceğim derseniz; Örnek itiraz dilekçesi mail adresinize gönderilmiştir.